ЖАНУБИЙ ОРОЛБЎЙИ ХУДУДИДАГИ АСАЛ–ШИРАЛИ ЎСИМЛИКЛАРГА ИҚЛИМ ШАРОИТИНИНГ ТАЪСИРИ - Торениязова Венера Смагуловна (Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 2022)
Ўзбекистан Республикаси Президентининг 16.10.2017 й. ПК,-3327-сон “Республикамизда асаларичилик тармоғини янада ривожлантириш чора-тадбирлари туғрисида"ги қарорига мувофик асалари оилаларини асал йигиш мавсуми давомида ўрмон фонда ерлари, тоғ ва тоғолди худудлари, табиий пичанзорлар ва яйловлардан фойдаланиш, асаларичилик хўжаликларининг озуқа базасини мустахкамлаш зарурлиги сабабли, табиий асал–ширали ўсимликлар ўсадиган чўллар, чала чўллар, яйловлар, деҳқончилик ландшафтлари Жанубий Оролбўйи табиий асал–ширали ўсимликларига киради. Оролбўйининг турли ҳудудларида (Қорақалпоғистон Республикаси) асал йиғиш шароитлари бир-биридан фарқ қилади: баъзи жойларда асал йиғишнинг табиий манбаларидан фойдаланилади, баъзиларида қишлоқ хўжалиги экинлари, бошқаларида эса ёввойи ва маданий асал–ширали ўсимликлардан фойдаланилади.