PEGANUM HARMALA ЎСИМЛИГИНИНГ АҲАМИЯТИ - Ешчанова Сайёра Шукурилла қизи; Мамутова Бийбиназ Усайн қизи (Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 2022)
Хозирги вактда энг долзарб муаммолардан бири доривор ўсимликларнинг экологик ҳолатини баҳолаш ва улар тарқалган ҳудудларни аниқлашга алоҳида эътибор қаратилган бўлиб жумладан, замонавий тиббиёт ва халқ табобатида қўлланиладиган ўсимлик турларини инвентаризациялаш, қиммматбаҳо ва фармацевтикада эҳтиёж юқори турлари асосида доривор препаратлар яратиш тадбирлари ишлаб чиқишга бағишланган кенг кўламли илмий тадқиқот ишлари олиб борилмоқда. Бу борада, турли тупроқ-иқлим шароитларида доривор ўсимликларнинг ўсиш ва ривожланиш хусусиятларини аниқлаш, уларга экологик омилларнинг таьсирини ўрганиш ва медицина сохасида фойдаланиш муҳим ахамият касб этмоқда.