QARAQALPAQ BET ASHARLARÍNDA SINKRETIZM MÁSELESI - Joldasbaev Azamat (Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 2022)
XX ásir sońı XXI ásir basında xalıq awızeki ádebiyatınıń ayrıqsha bir janrı bolǵan qaraqalpaq bet asharları elewli ózgerislerge ushıraǵanı seziledi. Bet asharlar tematikalıq hám ideyalıq jaqtan jáne de bayıdı, mazmun hám formasında jańalanıwlar kórine basladı, kórkemligi arttı, janrlıq jaqtan jańasha túrlendi. Bet ashardıń janrlıq qásiyetleriniń biri atqarılıwshılıq bolǵanlıqtan ol kóp variantlılıqqa hám kóp versiyalılıqqa iye boladı. Házirgi dáwirde hár bir rayonnıń, awıllardıń, hátteki oraylıq toyxanalardıń óz betasharshıları bar ekeni málim. Sonday-aq, kópshilikke málim, bet asharlardıń qaraqalpaqsha versiyalarınan basqa qazaqsha, qırǵızsha, ózbekshe hám túrkmenshe versiyalarıda bar.