ИСЛОМ ВА АФҒОН ЁЗУВИ РИВОЖЛАНИШИНИНГ ИЖТИМОИЙ-ТАРИХИЙ ШАРТЛАРИ - Маннонов М. А. (Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 2022)
Мазкур мақола, афғон ёзуви ривожланишининг ижтимоий-тариҳий шартлари мавзусида бўлиб, бунда ишончли қўлёзма ва манбаалар афғон ёзуви (пушту тилида) тарихи XVI асрнинг биринчи ярмидан бошланганлигини кўрсатади. Бу даврдаги афғон жамиятининг ижтимоий тузилиши ва иқтисодий ҳаёти (аслида, кейинги даврларда ҳам, бугунги кунда ҳам кўп даражада) унинг қабилавий ёки антропологлар тили билан айтганда, сегментар хусусияти билан боғлиқ эди. Кўп сонли пуштун қабилалари ва уруғлари ўртасидаги муносабатларнинг ҳал қилувчи омили патриархал тамойил бўйича ташкил этилган қон ришталари эди ва шундай бўлиб қолади.