РАДИО МАТНИНИНГ ЎЗИГА ХОС ХУСУСИЯТЛАРИ - Жабборова Ҳамида (Galaxy International Interdisciplinary Research Journal, 2022)
Тадқиқотчилар радио матни ҳақида гапирганда, “амалга оширилишнинг поликод хусусияти билан мураккаблашган, институционал ташкил этилган ахборот-коммуникация муҳитида яратилган, ижтимоий ҳақиқатни акс эттирувчи ва унинг контексти таъсирида бўлган ақлий-оғзаки комплекс”[1] деб таъкидлайдилар, адресат образини ўзида мужассамлаштиради ва унинг онгида маълум бир бўлакларни – қарашларни, эътиқодларни, қадриятларни шакллантиради, коммуникатив, когнитив ва ижтимоий-маданий проекцияларнинг марказини акс эттиради, бу эса тадқиқотнинг тушунтириш калитида ушбу динамик қатламларни олиб ташлашни, массмедиа нутқий фаолияти натижаларини кўп компонентли модел сифатида тақдим этишни ўз ичига олади. Радиода нутқ – бу тингловчининг реакциясига асосланиб, сўзловчи томонидан тилни гавдалантиришнинг оғзаки-нотиқлик шакли. Эфирда нутқ тайёрланган ёки ўз-ўзидан пайдо бўлганлиги – тайёрланмаган, спорадик (тўсатдан) характеридан қатъи назар, матнни овозли тарқатиш.